Zamykarka ręczna do puszek NEL

999,00 zł
Czas dostawy: 3 - 5 dni

Ręczna zamykarka do puszek NEL

Ręczna zamykarka do puszek NEL stworzona została z myślą o myśliwych, marynarzach, buschcraftowcach oraz wszystkich, którzy poszukują szybkiego i wydajnego sposobu tworzenia żywności długoterminowej.  Obsługiwana średnica puszki to 99 mm. Dopuszczalny zakres wysokości puszki to 20 - 120 mm.

Wielu z Nas regularnie kupuje żywność puszkowaną od konserw mięsnych, rybnych, sosów, owoców czy innych przetworów. Główną zaletą wykorzystanej metody zamknięcia niewątpliwie jest długi okres ważności oraz zachowanie walorów smakowych. Z tego względu szczycą się wyjątkową popularnością wśród wojskowych, marynarzy, survivalowców czy turystów.

Niewątpliwym atutem jest możliwość stworzenia własnych konserw bez zbędnych ulepszaczy smaków, utrwalaczy czy barwników. Pomoże w tym ręczna zamykarka puszek NEL, która pozwoli mieć bezpośredni wpływ na jakość jedzenia, które spożywamy poświęcając przy tym więcej uwagi naszemu zdrowiu i diecie. Na podstawie własnych recept, składników oraz preferencji maszyna umożliwia konserwowanie mięsa, ryb, owoców, warzyw czy gotowych dań.

Znaną od prawie 200 lat metodę konserwowania żywności poprzez proces pasteryzacji zapoczątkował Nicolar Appert, który jako pierwszy w 1831 roku  do tego celu wykorzystał szklane słoje. Pomimo upływu tylu lat najczęściej stosowaną metodą utrwalania żywności nadal pozostała pasteryzacja.

Trwałość konserw o poprawnym zamknięciu cechuje się długim terminem przydatności do spożycia sięgającym nawet 5 lat! To wszystko przy zachowaniu pełnych walorów smakowych.


Zamykarka NEL

Wytrzymała konstrukcja

Ręczna zamykarka do puszek NEL to solidna, poręczna konstrukcja, wykonana z materiałów stosowanych przy produkcji tokarek CNC. 

Konstrukcja urządzenia opiera się na solidnej dolnej podstawie montowanej do blatu, wykonanej z aluminium, poliamidu i stali. Stabilne mocowanie jest kluczowe dla szybkiego i precyzyjnego zamykania puszek.

Podwójnie łożyskowane rolki urządzenia, utwardzone do poziomu 38 - 52 HRC, zapewniają płynną i niezawodną pracę.

Każda ręczna zamykarka jest starannie kalibrowana, a jakość podwójnej zakładki (klucza zamka) dokładnie sprawdzana za pomocą specjalnego mikroskopu (profiprojektora).

Urządzenie wyposażone jest w układ szybkiego ruchu, umożliwiający zamknięcie puszki jednym ruchem dźwigni.

Czas potrzebny na szczelne zamknięcie jednej puszki to zaledwie 10 sekund. Urządzenie przystosowane jest do zamykania puszek o wysokości od 20 do 120 mm i średnicy 99 mm.


Prosta obsługa

Ciesząc się wspaniałym smakiem własnych wyrobów należny pamiętać również o kilku czynnikach, dzięki którym nasze konserwy na długi czas pozostaną zdatne do spożycia tj.:

  • Sterylizacja puszek - Przed przystąpieniem do produkcji konserw koniecznie należny pamiętać o usunięciu mikroustrojów z wnętrza puszek. Czynność ta możemy wykonać poprzez wygotowanie puszki w gorącej wodzie lub zamoczenie jej w 2% roztworze perokostu.

  • Przygotowanie krawędzi - Przygotowany według własnej receptury wkład umieszczamy w suchej puszce w taki sposób, aby poziom wypełnienia znajdował się około 1 cm poniżej krawędzi puszki. Brzegi puszki oczyszczamy ręcznikiem papierowym, następnie puszkę zakrywamy wieczkiem.


Steryzlizacja puszek

Elementem, który ma największy wpływ na trwałość przygotowanych konserw, jest oczywiście odpowiednia pasteryzacja. Właściwie zakonserwowaną żywność można przechowywać nawet kilka lat, konserwa zachowuje pełne walory smakowe i jest pozbawiona bakterii. Najbardziej popularną i prostą metodą, którą możemy przeprowadzić w warunkach domowych, jest oczywiście tyndalizacja. Proces ten polega na 3-krotnym gotowaniu konserw (co 24 godziny). Już w pierwszym gotowaniu ginie większość bakterii, odpowiadających z psucie się żywności. W drugim etapie niszczymy bakterie, które przetrwały, po trzecim etapie żywność jest praktycznie sterylna.

W pierwszym dniu tyndalizacji konserwy gotujemy przez 3 godziny, w drugim dniu przez 2 godziny, trzeciego dnia 1 godzinę. Po każdym gotowaniu konserwy należy zahartować, umieszczając je w zimnej wodzie. W procesie ważne jest zachowanie 24 h odstępów oraz hartowanie puszek po gotowaniu.  Po tym procesie konserwy możemy przechowywać nawet do 5 lat, bez konieczności przechowywania w lodówce.

Więcej informacji
Producent Puszkopol
Średnica puszek 99 mm
Wysokość puszek 20 - 120 mm
Waga 8 kg
Napisz własną recenzję
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać Recenzje. Proszę Zaloguj się lub Załóż konto