Książka "Kuchnia Bieszczadu" Krzysztof Antoniszak MIRCZUMET
Książka "Kuchnia Bieszczadu" Krzysztof Antoniszak MIRCZUMET
Książka kucharska z przepisami z pogranicza Łemkowszczyzny i Bojkowszczyzny, obejmująca kuchnię Zachodnich Karpat. To zbiór tradycyjnych receptur, które odzwierciedlają historię, kulturę i smaki tego wyjątkowego regionu.
Książka kucharska, którą przygotował autor, to wyjątkowa podróż kulinarna przez regiony Łemkowszczyzny i Bojkowszczyzny, obejmująca przede wszystkim obszary Zachodnich Karpat. Tereny, które stały się przedmiotem badań, rozciągają się od okolic Sławska na Ukrainie aż po Krynicę Górską, włączając w siebie bogatą mozaikę kulturową i kulinarną tego regionu.
Zebrane przepisy, gromadzone przez wiele lat od ludzi, którzy już odeszli, stanowią prawdziwy skarb regionalnej kuchni. Autor nie próbował zestawiać ich według jakiejś ściśle określonej chronologii czy klasyfikować według walorów smakowych lub alfabetu. Przepisy te prezentowane są tak, jak zostały spisane – często bezpośrednio z pamiętników dawnych gospodyń, które posługiwały się mieszanką języków: bojkowskiego, łemkowskiego, rusnackiego, węgierskiego, słowackiego, ukraińskiego, niemieckiego, rumuńskiego oraz polskiego. W niektórych przypadkach konieczne było odgadywanie składników i metod przygotowania, co wiązało się z metodą prób i błędów podczas gotowania
Producent | Mirczumet |
---|---|
Autor | Krzysztof Antoniszak |
Format | 14,5 x 20,5 cm |
Liczba stron | 126 |
Oprawa | Miękka |